Een woning huren. Hoe werkt dat eigenlijk?

Dit is ‘m! Na maanden van speuren op het internet en geduldig wachten, heb je jouw toekomstige huurwoning gevonden. Maar, hoe werkt dat eigenlijk? Op deze pagina lees je alle stappen van het proces die je neemt van belangstelling tonen tot het tekenen van je huurcontract.

image alt

Aanmelden

Een belangrijke eerste stap is dat je je bij ons aanmeldt als belangstellende voor een huurwoning in dit project. Dat doe je door jouw NAW-gegevens achter te laten bij het woningtype van jouw keuze. In tegenstelling tot het kopen van een woning, kan dat niet via een Mijn Eigen Huis-account.

Als je je hebt aangemeld ontvang je niet alleen regelmatig een update over de ontwikkeling van de woningen en de wijk, maar je hebt ook meteen de zekerheid dat je de volgende stap kunt zetten. Want zodra de verhuur start, krijg je van ons een e-mail met de informatie om je direct online in te schrijven voor de bouwnummers van jouw voorkeur. Je mag maximaal voor 5 woningen je voorkeur doorgeven.

Huurvoorwaarden

Je hebt je oog laten vallen op een leuke huurwoning en je ziet jezelf er al helemaal wonen! Om in aanmerking te komen gelden wel een aantal huurvoorwaarden. Denk daarbij aan je inkomen en huurtermijn maar ook of je een zelfstandig ondernemer, student of al gepensioneerd gepensioneerd bent.

image alt

De toewijzing

Bij de toewijzing hanteren wij onderstaande opeenvolgende criteria:

  1. Middeninkomen - heb jij een middeninkomen tussen één en twee keer modaal? Dan krijg je voorrang en kom je bovenaan de lijst. Als je niet voldoet aan de minimale inkomenseisen kunnen we je niet meenemen in de toewijzing.

  2. Inschrijfduur - hoe langer je al bent aangemeld als belangstellende voor een huurwoning in dit nieuwbouwproject, hoe meer kans je hebt om een huurwoning toegewezen te krijgen.

  3. Voorkeuren voor bouwnummer - we proberen om je je hoogste voorkeur toe te wijzen, mits het bouwnummer nog beschikbaar is.

Wel een woning

Gefeliciteerd, je hebt een woning toegewezen gekregen! De verhuurmakelaar (MVGM) neemt binnen 2 weken na de sluitingsdatum contact met je op. Deze vraagt je documenten aan te leveren waarmee getoetst wordt of je een geschikte kandidaat bent. Bij een positieve uitkomst van de check krijg je de mogelijkheid aangeboden om de woning waarin je interesse hebt te huren. Je hebt dan een week de tijd om te beslissen of je de woning accepteert. Tijdens deze periode kun je bij de verhuurmakelaar terecht voor al je vragen over de woning.

Ben je al zeker van je zaak en wil je de woning gaan huren? Dan laat je de verhuurmakelaar weten dat je de woning accepteert en krijg je het huurcontract digitaal aangeboden. Je hebt vanaf dat moment weer een week om de overeenkomst te ondertekenen. Tot ondertekening van de huurovereenkomst kun je kosteloos en zonder verplichtingen van de woning afzien.

Let op: Als je een woning toegewezen hebt gekregen en je wijst deze af, dan sta je automatisch onderaan de reservelijst voor eventuele andere bouwnummers waar je je voor hebt opgegeven.

Geen woning

Helaas, er waren meer kandidaten geïnteresseerd in de woningen waar jij je voorkeur voor had opgegeven en deze hadden zich eerder aangemeld dan jij. Je hebt dus geen woning toegewezen gekregen. Je krijgt hiervan uiteraard een bericht.

Maar je kans is nog niet helemaal verkeken. Als iemand afziet van de huurwoning, dan wijzen we opnieuw toe aan de resterende kandidaten met een eerste voorkeur voor dat betreffende bouwnummer. Misschien heb je in dit geval meer geluk. Wij geven geen informatie over hoeveel reservekandidaten er zijn en op welke plek je op de reservelijst staat.