Duurzame warmte voor De Caai

15 juli '23

Woon je straks op De Caai, dan woon je in een comfortabele nieuwbouwwoning voorzien van de laatste duurzame technieken. Voor het verwarmen én verkoelen van de woningen, kiezen we voor een collectieve WKO-installatie (warmte- en koudeopslag in de bodem) van warmteleverancier Eteck. Een duurzame oplossing waardoor jij er straks comfortabel bij zit én we samen tonnen CO2 besparen.

Verwarmen én verkoelen met WKO-installatie

In Nederland wordt nog veel gebruik gemaakt van aardgas om woningen te verwarmen. Deze fossiele brandstof raakt op den duur op en bij de verbranding komt veel CO2 vrij. Daarom kiezen we voor duurzamere bronnen en werken we in De Caai samen met Eteck. We gebruiken de kracht van de natuur om jouw woning duurzaam te verwarmen en verkoelen door onder andere gebruik te maken van het water in het Eindhovens kanaal. Eteck levert warmte en koeling aan de woningen door middel van een lokaal warmtenet waarop alle woningen op de Caai worden aangesloten. Het aangelegde warmtesysteem bestaat uit een ‘warmte-koudeopslagsysteem’, ook wel: WKO. In de winter wordt opgeslagen warmte van de zomer gebruikt om de woning te verwarmen en in de zomer gebeurt precies het tegenovergestelde. Ben je benieuwd hoe dit systeem in zijn werk gaat? Bekijk hieronder de animatievideo van Eteck waarin de WKO-installatie wordt toegelicht.

Waar moet je rekening mee houden?

Een WKO-installatie werkt anders dan je waarschijnlijk gewend bent met een gasketel en radiatoren. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We leggen het graag uit.

1. Leg geen dikke of isolerende vloerbedekking in je huis

Omdat je woning wordt verwarmd en gekoeld via de vloer, is het belangrijk om geen dikke of isolerende vloerbedekking in je nieuwe huis te leggen. Daar kan de warmte (of koude) niet goed doorheen en zorgt voor hogere verbruikskosten. Tip: in de technische omschrijving van je woning staan de eisen waaraan de vloerbedekking moet voldoen voor een goed werkend systeem. Let hierbij ook op dat de vloerbedekking geschikt moet zijn voor vloerkoeling. Neem de technische omschrijving mee naar de leverancier.

2. Zet de thermostaat niet lager of hoger voor minder dan 24 uur

Het duurt namelijk ongeveer 24 uur om de temperatuur in je woning met 1 graad te verhogen of verlagen. Als je voor een kortere periode of snel achter elkaar schakelt, moet het systeem extra werken waarbij je woning niet sneller opwarmt én het je meer verbruik kost. Een constante temperatuur is het meest aangenaam.

3. Verkoeling verschilt qua werking van een airconditioning

De vloer geeft geleidelijk koude af aan de ruimte, waardoor de temperatuur langzaam daalt. Hierdoor kun je het binnen vaak enkele graden onder de buitentemperatuur houden. Dat werkt dus anders dan met een airconditioning. Op zomerse dagen met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid wordt de temperatuur van het koelwater een klein beetje verhoogd. Dat zorgt ervoor dat er geen condens (waterdruppels) ontstaat op de vloer.

4. Onbeperkt tapwater

Via de zogenoemde afleverset komt het warme water jouw woning binnen. Het warme tapwater is onbeperkt beschikbaar, maar ga spaarzaam met je water om en douche niet te lang, want dat is uiteindelijk beter voor het milieu én je portemonnee!

 

Nieuwbouw de Caai WKO

Een vast bedrag per maand

Voor de levering van duurzame warmte, koude en warm water betaal je een voorschot bedrag per maand. Dit is vergelijkbaar bij de levering van elektriciteit. Een keer per jaar ontvang je een jaarnota. Deze jaarnota bestaat uit vaste kosten voor de afleverset en vaste kosten voor de levering van warmte en koude. Daarnaast zijn er ook variabele kosten voor het verbruik van warmte voor het verwarmen van je huis en warm tapwater. Dit wordt uitgedrukt in gigajoule (GJ).Voor koude betaal je dus alleen het vaste bedrag, ongeacht hoeveel je afneemt. De tarieven worden eens per jaar op 1 januari aangepast volgens de Warmtewet. De tarieven voor 2023 vind je terug op het tariefblad. 


Bekijk het tariefblad

Het maandbedrag dat je betaalt is dus afhankelijk van het verbruik van warmte. Dit verbruik hangt samen met de grootte van je woning, hoe goed deze geïsoleerd is, de gezinssamenstelling en je leefstijl (bijvoorbeeld hoelang je doucht of hoe hoog je de verwarming aanzet). Het verbruik is dus voor iedereen anders. Voor de woningen in De Bloom verwachten we rekening houdend met de grootte van de woning een verbruik tussen de 25 en de 50 gigajoule per jaar. Inclusief de vaste kosten ben je dan op basis van het tariefblad 2023 ongeveer € 185 tot € 285 per maand kwijt voor warmte, koude en warm water.

In de ‘MijnEteck’ App vind je straks na aanmelding bij Eteck alle informatie over je facturen, het warmtesysteem en eventuele werkzaamheden of collectieve storingen.

Meer weten?

Wil jij meer informatie over de WKO-installatie? Bekijk hier online de uitgebreide brochure van Eteck of download hem.

Vragen? Neem contact met ons op!
Meer over duurzaamheid Je leest het hier