PHOOD op het Campinaterrein: pure ingrediënten en industriële vibes

Een van de ondernemers op het Campinaterrein zijn Tim Elfring en zijn vriendin Sabine Feron van PHOOD. Vanaf februari bevindt deze hippe horecatent in het voormalige ketelhuis. “Er is echt iets unieks gaande op het Campinaterrein en dat willen we delen met heel Eindhoven”, vertelt Sabine.

“Ik heb altijd in de horeca gewerkt: tijdens mijn studie bedrijfskunde had ik een baantje in de catering”, vertelt Tim. Sabine vult aan: “Ik sta al vanaf mijn zevende in de keuken. Ik heb echt een passie voor eten. Ik heb een tijd in de PR en marketing gewerkt, en zodra het me daar even te veel werd, ging ik weer terug de keuken in om alles op een rijtje te krijgen. Eten maakt mij gelukkig. En dan vooral gezond eten.”

image alt

Puur en gezond eten

Tim en Sabine hebben elkaar in Engeland leren kennen. “We kookten daar vaak samen voor de mensen met wie we samenwoonden. En tsja, liefde gaat door de maag, toch? Daar zijn we verliefd geworden en al gauw wisten we: we willen iets voor onszelf beginnen. En dat dat met eten ging worden, werd al snel duidelijk.” De basis van hun relatie? Eten en tai chi. “Tai chi heeft ons geleerd om meer bewust te zijn van alles om ons heen, maar ook van eten. We leerden bewuster te luisteren naar ons lichaam”, vertelt Tim. “Sinds ik geen ‘rotzooi’ meer eet, voel ik me zoveel beter. Tai chi heeft ons ook geholpen om met de uitdagingen om te gaan die we tegenkomen tijdens deze reis, de reis van PHOOD.”

Van foodtruck naar restaurant

Tim en Sabine zijn begonnen met een foodtruck, waarmee ze door het hele land reden. “We waren te vinden op bruiloften en festivals en we hebben een tijdje op de High Tech Campus in Eindhoven gestaan. Maar we merkten al gauw dat de gemiddelde festivalbezoeker gewoon een frietje met een hamburger wil. Dat ging dus niet samen met onze visie.”

Het koppel was op zoek naar een loods, in eerste instantie om hun foodtruck te stallen. “Tsja, dat is nét even iets anders gegaan”, lacht Tim. “We kregen het Campinaterrein in Eindhoven als tip. Per toeval reden we een keer langs het kanaal. Wij googelen natuurlijk, en toen kwamen we bij het telefoonnummer van BPD terecht. Het bleek dat er op dat moment iemand van BPD aanwezig was, dus we konden direct op het terrein komen kijken. Diezelfde avond hebben we nog een presentatie gemaakt waarom PHOOD op het Campinaterrein thuishoorde, want we vonden het voormalige ketelhuis zó gaaf. De final go kregen we 3,5 week voor Dutch Design Week, waar we graag aan mee wilden doen. Dus toen moesten we als een malle aan de slag.”

image alt

Voormalige ketelhuis

PHOOD zit gevestigd in het oude ketelhuis van Campina; hier stonden de ketels om het water op te warmen en in de kelder vond de pasteurisatie plaats en was er ruimte voor opslag. In de ijsfabriek, naast het oude ketelhuis, werd het ijs gemaakt. “We kregen echt kippenvel toen we hier voor het eerst binnen stonden. De prachtige lichtinval, de indrukwekkend grote ruimte, de historie die je overal voelt”, vertelt het stel met een twinkeling in hun ogen. “De u-vormen van de ketels zie je nog steeds. Hier hebben we nu in dezelfde vorm banken en tafels gemaakt. Er komt nog een metalen constructie op, een soort ode aan de oude ketels. De ijsfabriek verhuren we voor het gebruik van evenementen, de ruimte boven is perfect geschikt voor vergaderingen, workshops en lezingen.”

“Wat ons zo trekt aan het voormalige ketelhuis zijn de verlaten-achtige vibes”, vertelt Sabine. “Het is zo’n mooie, open, rauwe ruimte. Het is natuurlijk een monumentaal gebouw, dus we mochten er niet veel aan doen. We willen ervoor zorgen dat er lekker veel planten komen te staan. Geen jungle, maar wel dat je het gevoel hebt dat de natuur weer terugkomt in de stad. Een indoor tuin eigenlijk. Onze peace spot, noemen we het ook wel.”

image alt

Herinneringen aan Campina

“Het is zo leuk dat iedereen zijn eigen herinneringen heeft aan het Campinaterrein”, zegt Sabine. “De man die de klok aan de buitenkant van het pand kwam repareren, is de oude elektricien van Campina geweest en fietste als jongen altijd langs ‘de klok’.” Tim vult aan: “Mensen zijn ook nieuwsgierig naar het terrein. Wat gebeurt er allemaal? Hartstikke leuk natuurlijk, want zo ontstaat er wel reuring.”

Unieke plek

“We hopen dat het Campinaterrein echt weer een Eindhovens begrip gaat worden, een nieuwe hotspot in de stad. Wij voelen dat hier iets heel unieks aan het gebeuren is, en we hopen dat de rest van Eindhoven dat ook meemaakt”, vertelt Sabine.

Over PHOOD

PHOOD is een restaurant waar gezond eten in een pure vorm centraal staat. “Als wij ergens uit wilden gaan eten, merkten we dat we altijd bomvol zaten nadat we van tafel kwamen”, vertelt Sabine. “We deden echt ons best om een zo gezond mogelijk restaurant te vinden, maar het was er gewoon niet.” Tim vult aan: “We wilden een plek creëren met planten en bomen, een plek waar je echt tot rust komt en waar je opgeladen weer weggaat. En niet volgepropt met eten. We maken dus gebruik van pure ingrediënten, geen toegevoegde suikers en glutenvrije producten.” “Precies”, zegt Sabine. “We willen een voedende maaltijd op tafel zetten. Zo puur mogelijk met heel veel groenten. Wij misten dit concept op de voedingsmarkt en we horen heel veel mensen die hier tegenaan lopen.”

Eigen groentenkelder
Gezond eten staat op één bij PHOOD. Maar ze kweken ook zelf producten in de kelder. Er staan twee tenten vol met paddenstoelen en dat is nog maar het begin. “Hoe gaaf zou het zijn als we een kelder hebben vol met prachtige, groene groenten?”, vraagt Sabine zich hardop af. “Kinderen kunnen dan ook leren hoe mooi het is dat je dit allemaal in de stad kunt verbouwen en rechtstreeks op je bord kunt krijgen.”

“We hopen dat dit een plek wordt waar je zo binnen kunt lopen om een gezonde maaltijd te eten”, vertelt Sabine. “Niet te duur, maar wel superlekker eten. Een plek voor jong en oud. We willen comedy- en bioscoopavonden gaan organiseren. Livemuziek staat ook op de planning.

  Zelf op zoek naar een werkplek?
  Lees het laatste nieuws