Interview architect: de centrale spil van De Caai

24 april '23

Wat vormt voor architecten inspiratie tot het ontwerpen van gebouwen? Hoe proberen ze het ontwerp aan te laten sluiten bij de omgeving? Met welke uitgangspunten houden zij rekening? In gesprek met hen komen we erachter en zien we hoe een idee tot realisatie komt! In dit interview deelt Timo Cardol, architect en manager bij KAAN Architecten, zijn visie op het ontwerp van De Caai. Een unieke locatie met een historische link naar de oude industrie en waar nieuwe creatieve industrie samenkomt.

Toren Fresh: een nieuw project binnen een historische context

KAAN Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van De Fresh. Timo vertelt: “Wat ons meteen aansprak, was de locatie. Een nieuw project binnen een historische context. Gebouw De Fresh bevindt zich in het midden van De Caai en vormt als het ware de centrale spil. Dit gebouw speelt een belangrijke rol bij de vorming van het centrum van het nieuwe terrein. De link met zowel het erfgoed als de nieuwbouw maakt deze toren interessant en uitdagend. Het project is gebouwd over de Melkfabriek heen en dient ook als doorloop tussen dé twee monumenten van het terrein: De Melk- en IJsfabriek.”

image alt

Uniek woonproduct

“Wat De Caai interessant en uniek maakt, is dat elk gebouw eenzelfde combinatie van woningen bevat. De opdracht was om in elk gebouw verschillende woningtypen toe te voegen en daarmee een divers en gevarieerd aanbod te creëren. Dit is zowel vanuit architectonisch oogpunt als vanuit de woonbehoefte interessant. Je kan dus eerst je eigen woningtype kiezen en dan vervolgens aangeven in welk Gebouw(1, 2, 3, 4 óf 5) je graag wilt wonen, de plattegronden zijn namelijk vrijwel hetzelfde. Dat is uniek en hebben we nog niet eerder gezien.

Binnen de verschillende type woningen is er ook een groot aanbod van verschillende indelingen, ook bij woningen van hetzelfde formaat. Variatie is zeer belangrijk in een project waar ook kleinere woningen in zitten. Het moet namelijk niet te eentonig worden.”

image alt

De Caai als aanjager

In gebouw De Fresh bevinden zich onderin het gebouw de woningen met inpandige terrassen. In het midden van het gebouw zitten woningen met smalle of lange balkons en bovenin bevinden zich de ruimere woningen met prachtig uitzicht richting het centrum of naar de buitenzone van Eindhoven. Timo: “In dit gebied zal nog veel ontwikkeld worden en De Caai is hier een katalysator van. Er wordt een bepaalde beeldkwaliteit neergezet met diversiteit en verschillende type woningen die de volgende projecten ook zullen inspireren.”

image alt

Het hart van het terrein

In samenwerking met de monumentencommissie is besloten om de toren door middel van een overkraging om de melkfabriek heen te bouwen en niet deels erin. Het monument wordt op deze manier op geen enkele manier belast. In het gebouw komt een doorgang naar het hart van het terrein: de Melkfabriek.

De fietsen van gebouw De Fresh staan opgeslagen in de Melkfabriek waarbij de bewoners fysiek door de Melkfabriek lopen om bij hun fiets te komen. Timo: “Het mooie van gebiedsontwikkeling is dat het ontwerpen van dit soort binnendoor straatjes mogelijk is. Wat wij ook belangrijk vonden, omdat de toren tussen twee belangrijke monumenten staat, is dat er een bredere straat komt van de noord- naar de zuidzijde om het gebouw een volwaardige entree, tegenover de IJsfabriek, te kunnen geven. Hierom is de entree van gebouw De Fresh teruggelegd aan een arcade.”

image alt

Food & groen

Vanuit het stedenbouwkundig- en landschapskundig plan is er aandacht geweest voor food & groen. Ook in Toren Fresh is dat thema doorgetrokken. Timo: “Een voorbeeld daarvan is dat we plantenbakken zullen maken in de plint en alle bewoners recht hebben op groen in de toren.

Er is in samenwerking met duurzaamheidsexperts gekeken naar hoe er bewust ontworpen kan worden met materialen. Ook bij het saneren van de bestaande gebouwen is er gekeken naar welke materialen, zoals beton en staal, hergebruikt kunnen worden voor andere plekken.”

Uitdaging

“De positie tussen de twee belangrijkste monumenten van het terrein, de Melkfabriek en de IJsfabriek, maakt dit project tot een uitdagende en nauwkeurige ingreep. De opgave is om de toren zorgvuldig in te passen waardoor een goed ensemble ontstaat. De grootste uitdaging van dit project was de overkraging. Dat heeft letterlijk wat voeten in aarde gehad met de fundering. Een paar poten onder een gebouw zetten is een stuk simpeler dat een overkraging ontwerpen. Er was een basis plattegrond voor alle gebouwen afgestemd, maar die van De Fresh was een stuk specifieker. Daarin was ook de uitdaging om dit gebouw in balans te houden met de rest en niet te veel een uitzondering te maken. Tegelijkertijd moest het wel voldoen aan wat benodigd is voor de overkraging.”

Trots

“Waar ik onder andere trots op ben, is de snelheid van het project. Er lag al een stedenbouwkundig plan en een duidelijke ambitie, maar gedurende het proces zijn bepaalde uitgangspunten, woonproducten en budgetten gewijzigd. We hebben desondanks toch een hoge kwaliteit kunnen neerzetten binnen het beoogde tijdsbestek. Ik ben er trots op dat dat is gelukt. Met wat er nu staat ben ik zeer overtuigd dat het heel gaaf gaat worden.”

Eigen identiteit

“Als je op De Caai komt wonen ben je pionier van een nieuwe plek aan de rand van de stad Eindhoven. Je zit op één van de mooiste plekjes; redelijk in een buitengebied maar toch binnen vijf minuten fietsen in het centrum van Eindhoven. Tussen het centrum en het Campinaterrein zal nog flink gebouwd worden, maar buiten de ring minder. Het is daarom een grote pré om aan de ringzijde te zitten waar je het mooiste uitzicht behoudt.

Het wordt een toffe plek waar je je op de eerste rij begeeft in een nieuw stuk Eindhoven. Een mini-centrum met diverse eet- en drinkgelegenheden, zonder dat je in de hectiek van de binnenstad zit. Maar alles is wel op loop- en fietsafstand, wat weer een absoluut pluspunt is en verrijking is voor het woningaanbod. Er is natuurlijk maar beperkt cultureel erfgoed beschikbaar wat geschikt is voor herontwikkeling. De Caai krijgt hiermee een volledige eigen identiteit.”

nieuwbouw De Caai architect Timo Cardol
  Lees ook het interview met Surya Steijlen
  Bekijk woningaanbod